Boeuf Bourguignon
När jag åker upp till Luleå över jul ska jag se till att det snöar och sedan bjuda över diverse snälla människor och servera den här inte så vegetariska grytan.
Boeuf Bourguignon, för 8 personer
1,5 kg högrev
smör till stekning (ej margarin)
salt och svartpeppar
3 msk vetemjöl
2 msk tomatpuré
½ dl balsamvinäger
4 dl rödvin
3 dl vatten
3 msk kalvfond
4 morötter
240 g bacon
8 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
½ dl persilja
1 tsk timjan
1 lagerblad
ev syltlök om så önskas
300 gram champinjoner
Bryn nötköttet på hög värme i stekpanna. Lägg köttbitarna i en gryta. Salta, peppra och tillsätt tomatpuré. Strö över mjölet och blanda.
Koka ur stekpannan med vatten och kalvfond som sedan blandas i grytan. Tillsätt balsamvinägern och koka någon minut. Häll i vinet och sänk värmen. Skala och skär morötterna i slantar. Lägg i grytan. Bryn bacon, vitlök och 4 schalottenlökar i stekpannan och häll det sedan i grytan. Tillsätt persilja, timjan och lagerblad.
Ungskoka i några timmar med lock på 175 grader tills köttet är mört och fint. Stek till sist champinjonerna i lagom stora bitar tillsammans med resten av lökarna i stekpannan och blanda i grytan. Servera med kokt potatis och lite färsk timjan.
7 kommentarer:
Det lät gott. Jag bor i Luleå. Jag är snäll.
Jag bor inte i Luleå men är snäll och kan komma dit!
Okej, jag skriver upp er på listan över snälla och välkomna människor.
Jag är snäll OCH bor i Luleå!
*skriver upp på listan*
Tack! Det blev en riktig kalas middag på 2008 års sista dag. Smasken!
/Øh
Tack själv och roligt att ni kom!
Och tack för alla böcker och fina kläder! Underbart.
Skicka en kommentar